Translate

петак, 16. август 2013.

Балкан колевка цивилизације


Најновија геолошка истраживања црноморског региона разоткривају митове о времену пре 7.500 година: Катастрофа прекинула копнену везу Африке, Мале Азије и Европе. Тераса на Ђердапу спасла људско племе.
МИТ о свеопштем, библијском потопу, а можда и о Атлантиди, врло вероватно је настао у црноморском региону, или прецизније на Балкану, указују најновији резултати геолошких истраживања. Катастрофу је ипак наџивело једно људско племе из насеобине на високој тераси Ђердапске клисуре.
- Оно је прво у историји човечанства припитомило животиње, извршило поделу рада и створило монументалну уметност – сматра палеонтолог проф. др Слободан Кнежевић с Рударско-геолошког факултета у Београду. – Данас нам је та цивилизација позната као култура Лепенског вира.
Он наглашава да је у катастрофи пре 7.500 година прекинута копнена веза Африке, Мале Азије и Европе, којом су миленијумима на наше тло мигрирале тропске животињске врсте – мастодонти, мамути, лавови, жирафе, о чему сведоче проналасци њихових фосила широм Србије.
- Најновија геолошка испитивања америчких научника показала су да је Црно море до пре око 7.500 година било слатководно језеро, а да се онда одједном претворило у море – каже проф. Кнежевић.
- Истраживања су показала да је у то време дошло до страховитих тектонских поремећаја овог и данас врло трусног подручја и рушења природних брана, копнених превлака на месту данашњих Босфора и Дарданела. Тај цунами је поплавио цео данашњи црноморски регион и уништио неолитске цивилизације које су цветале око великог језера.
Саговорник “Новости” наглашава да је данашњи распоред копна и мора само једна кратка фаза у бурној историји Медитеранског басена, који је колевка живота и цивилизација. Међутим, он напомиње да је тешко истраживати најважнији копнени пут миграција врста из Африке ка Европи, древно копно Егеиду. Ово копно почело је да тоне пре око милион година, а данас се налази на дну Егејског и Мраморног мора.
- Балкан је преживео као европско упориште тог моста миграције врста и зато је ризница за природњаке – каже проф. Кнежевић. – На древној Егеиди се прво створио низ језера, а финале је наступило пре седам и по миленијума кад она доживљава праву катаклизму. Последње превлаке Босфор и Дарданеле руши гигантски морски талас, који је, према прорачунима америчких научника, био три пута већи од Нијагариних водопада.
Слана бујица претвара целу Тракијску низију у пустош и у море блата, које задуго остаје бесплодно, јер се током следећих хиљаду година ту ствара данашње Црно море. Библијска поплава изазива и подизање нивоа Дунава, највеће притоке Црног мора, који драстично подиже ниво у Ђердапској клисури.
- До ових открића нико није повезивао веома високе речне терасе дунавских седимената с катаклизомом и културом Лепенског вира – каже проф. Кнежевић. – Међутим, сада постаје јасно зашто та култура настаје на четвртој тераси, довољно високој да је надолажење реке на угрози.
Наш саговорник подсећа да се до сада сматрало да је праисторијско насеље Лепенски вир висило над Дунавом, али да докази о црноморској катаклизми указују да се она развила крај обале реке, чији је ниво био много виши него данас.
Памћење – Култура Лепенског вира настаје пре око 7.500 година, кад је дошло до потопа, а у памћењу човечанства овај догађај вероватно се трансформисао у митски потоп. Овај мит се јавља у свим потоњим цивилизацијама, да би данас био најпознатији као библијски потоп.
О свему овоме можете прочитати у књизи Ian Wilson, Прије потопа: http://www.scribd.com/doc/51847978/Ian-Wilson-Prije-Potopa-Before-the-Flood

Нема коментара:

Постави коментар