Translate

петак, 6. септембар 2013.

Гузенбауер је експерт за геноцид над Србима



У отвореном писму, Данко Р. Васић пре 5 година демаскирао улогу Гузенбауера: Уз смех објављујете да Аустрија прва признаје Косово, а могли сте лично да окончате крвожедни миленијум према Србима - али да није било Аустрије не би било ни Хитлера.

Београдски лист „Правда“ је јануара 2008.године објавио текст под насловом: Чега сте ви експерт хер Гузенбауер? Реч је заправо о о отвореном писму које је Гузенбауеру – као тадашњем аустријском канцелару- упутио Данко Р. Васовић, српски истраживач и новинар, специјални саветник Истраживачког института Јасеновац из Њујорка и некадашњи саветник покојног академика Владимира Дедијера који је био председник Комисије за геноцид САНУ.

Текст објављен у „Правди“ преносимо у целости:

Аустрија ће прва признати Косово, са приметним осмехом, категорички је изјавио аустријској агенцији АПА, пре недељу дана канцелар Аустрије, хер Гузенбауер.

На одговор из Београда и жестоке примедбе, председника Тадића, премијера Коштунице и министра спољних послова Јеремића, као и осталих српских политичара, Гузенбауер је једноставно одговорио да примедбе Београда не треба схватити драматично, јер су дате са циљем и у сврху предизборне кампање. Следило је и додатно објашњење. На питање како је могуће да аустријски канцелар заступа тако тврд и категоричан став у тренутку велике подељености Савета безбедности УН, па и извесног дела земаља Европске уније:

- Ја сам експерт за Балкан – гласио је одговор канцелара Гузенбауера.

Дакле, хер Гузенбауер, да не буде грешке, хајдемо у аустријском добром маниру да направимо један прецизан рачун уз прецизну ограду да се овога пута и у ономе што следи ни мало не ради о предизборној кампањи, већ само о чињеницама и историјским фактима.

Оне јасно говоре, хер Гузенбауер, да би ви и држава коју представљате морала да буде последња која би помислила да се умеша, а не прва у осетљивој политичкој ствари као што је одузимање дела територије једне међународно признате државе. Као експерт морали бисте да знате зашто Аустрија и ви, лично, немате ни најмањи морални основ да будете квалификовани да судите о таквим питањима.

Из историјских разлога познато је да је аустријски национализам био нешто најмалигније што познаје свет, историја људског друштва и човечанства. Холокауст се никада не би догодио да није било Аустријанаца – конкретно, двојице ваших сународника: Константин Франц и Карл Лугер су творци национал-социјализма који је затровао свест једног трећег младог Аустријанца Хикел Грубера, касније познатог као Адолфа Хитлера.

Даље, да ли вам је познато, као експерту хер Гузенбауер, да, иако је тад већ увелико био на снази Хашки правилник и Четврта хашка конвенција из 1907.године, да ни један једини Аустријанац није одговарао за најстравичније и најмонструозније злочине почињене у Србији и против српског народа у Првом светском рату. То су били злочини над којим се згражавала читава цивилизована Европа, а о чему је сведочио Швајцарац др Арчибалд Рајс. Као експерт, морали бисте да знате да је таква брутална злочиначка стратегија према Србији, пре свега, била настављена у Другом светском рату, а то је био још један Аустријанац Франц Беме, који је издао наредбу да се стрељају ђаци у Крагујевачкој гимназији, због чега је 50 година било забрањено било ком Немцу да уђе у тај град.

Овде долазимо до, наизглед, мале замене теза и једног Немца, а говоримо о Аустријанцима. Нисте смели да тако нешто кажете, хер Гузенбауер, јер припадате бар номинално неутралној земљи, али по добром старом обичају желите да будете први. И осредњи историчари знају да се само стицањем разлога догодило да Аустрија после Другог светског рата буде сматрана неутралном и жртвом велике Немачке и Хитлеровог нацизма.

Подаци осуђених немачких ратних злочинаца у Нирнбергу говоре супротно, а и одлука државне комисије ФНРЈ против злочина окупатора и његових савезника. Ти подаци, хер Гузенбауер, који су похрањени у Министарству иностраних послова Србије, а воде се под шифром „строго поверљиво” бр.925-4/86, а такође су похрањени и у документацији управе за Аустрију под бројем 416005-416985 и 415852, јасно говоре и добро би било да надлежни министар спољних послова Јеремић и премијер Коштуница, као и председник Тадић узму информације и податке које вам сада цитирам из означеног документа.

„Посебни подаци о Аустријанцима – ратним злочинцима, изнети су у извештају Југословенске комисије за ратне злочине из 1947.године: Од укупног броја ратних злочинаца затечених у саставу Немачке од 4.433 било је 2.062 Аустријанаца, то је скоро сваки други немачки ратни злочинац био Аустријанац”.

Да ли сте ви знали за ове податке, хер Гузенбауер, када себе проглашавате експертом? Да ли знате да никада у историји, ни један српски или југословенски војник није крочио у Аустрију и запалио једно једино аустријско село или опљачкао летину или убио једног јединог Аустријанца, а да је заправо аустријски крвави биланс на тлу Србије и касније Србије у оквиру Југославије, преко милион Срба? Ваш сународник фелдмаршал Александар фон Лер као ратни злочинац, јер је без објаве рата бомбардовао Београд и тако почео Други светски рат. Занимљиво је да је том истом Александру фон Леру држава Аустрија и Министарство одбране 1986.године подигло спомен-плочу у Аустрији! Какве то везе има са људским правима, историјом и истином, хер Гузенбауер?!

Дакле, хер Гузенбауер, Аустрија и посебно Ви, као аустријски канцелар, који је дозволио себи да каже: „Аустрија ће прва признати независност Косова” сте не само последњи, него чак немате ни најмање историјско и морално право да тако нешто икада учините. У причи о ратним злочинима и злочинцима, хер Гузенбауер, морали бисте да знате да је наведени број ратних злочинаца од 4.433 био само мали део броја од 65.000 ратних злочинаца колико је установила Државна комисија ФНРЈ за утврђивање злочина окупатора и његових савезника против народа Југославије. Од тог броја Комисија за ратне злочине Уједињених нација прихватила је да 2.700 морају да одмах да буду испоручени Југославији, јер су сврстани у тзв. А категорију ратних злочинаца УН.

Историјска је истина и чињеница да је од тог броја Југославији испоручено само 139, иако се ради о злочинима који не застаревају. У том смислу, држава Србија има легитимни захтев и правно, морално и историјско право, да и дан данас затражи екстрадицију ратних злочинаца од којих се, као што смо видели, бар половина налази у Аустрији која, каквог ли парадокса, има исти број ратних злочинаца као осамдесетмилионска Немачка, иако је 20 пута мања.

Дакле, хер Гузенбауер, овде се не ради ни мало о председничкој кампањи, већ о голим историјским чињеницама. Ви сте канцелар Аустрије и имали сте шансу да водите своју државу у трећем миленијуму, са шансом да закључите претходни крвожедни миленијум према српском народу и јужнословенским народима. Ваша најава да ћете као канцелар Аустрије први признати и решити крупан међународни политички проблем, нажалост, ни мало не уноси светла у туробну историју Балкана којој Ви и сада желите да кумујете. Како је ово отворено писмо, Вама упућено као канцелару Аустрије, минимум онога што јавност очекује је да кажете, као балкански експерт, шта од наведеног није тачно.


Данко Р. Васовић
Истраживач, новинар и специјални саветник
Истраживачког института Јасеновац из Њујорка

Нема коментара:

Постави коментар