Translate

уторак, 9. април 2013.

Интервју са председником Путином: Права истина о невладиним организацијама у Русији

Putin8814_3284(Адванце, BBC, ARD, kremlin.ru)
Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је Русију да “дају прилику” невладиним организацијама. Изјава долази за време посете руског председника Владимира Путина Немачкој, у време када је Русија покренула неколико истрага о раду невладиних организација.

Очекивано, потези против невладиних организација изазвали су салву критика од стране Запада, но Путин брани своје стајалиште: “Руси имају право да знају које невладине организације су примале страни новац и за које сврхе”, рекао је у разговору за немачку ТВ станицу АРД. Подсетимо, Путин је увео закон којиме се стране невладине организације у Русији класификују као “страни агенти”.
Занимљиво је како су западне силе нервозно реаговале на све већи отпор Москве против изузетно утицајних невладиних организација у Русији. Нужно је поставити питање – зашто?
Ствар је заправо поприлично једноставна и своди се на слање веће количине новца организацијама које заузврат делују у интересу страних интереса, што политичких што привредних. Исте организације и групе стајале су иза тзв. “Наранџастих револуција” које су довеле до рушења низа неподобних влада широм источне Европе.
Пре неколико дана Викиликс је открио како се управо путем невладиних организација покушало да се дестабилизује власт Хуга Чавеза у Венецуели.
Није тајна како је администрација Владимира Путина у Русији такође изузетно “неподобна” ситуација за западне интересе. Русија је привредни све снажнија, уз Кину је главна представница блока БРИКС, промовише мир и дипломатију у свету, а то је огромна препрека западном милитаризму који све снажније промовише конфликте на светској позорници. На крају ту је Сирија, бастион арапског националног поноса и анти-империјалистичког отпора, која би већ давно била сравнана са земљом, као и суседни Ирак, да нису агресивне силе овог пута дочекане уз највећи руски отпор још од распада СССР-а.

Неко ће рећи како ове геостратешке теме немају неке везе са радом невладиних организација у Русији, и био би поприлично у криву. Да се ​​Русија понаша онако како Запад жели, исте организације у Русији не би нити постојале, бар не у толиком броју. Читаоци са ових простора могли би се понекад осврнути и на ретроспективу нама познатијих догађања – рецимо нагли успони и падови популарних медија који су напухани већином страним новцем како би одрадили своју привремену мисију те ишчезли с позорнице када њихов рад више није потребан.
Осврнимо се на још неке занимљиве детаље у интервјуу Путина за тв станицу АРД. Разговор с руским председником је водио новинар Јорг Сцхоненборн.
Јорг Шоненборн: “Господине председниче, нисам упознат да су се икада оваква претраживања и заплене у канцеларијама невладиних организација догађала у САД-у. Према нашем мишљењу термин” страни агент “, како се ове организације сада назива, звучи као нешто из доба Хладног рата . “
Владимир Путин: “Онда допустите да појасним. Као прво, САД има сличан закон, који је још од онда на снази. Показати ћу Вам један документ којиме је, не тако давно, у америчком министарству правосуђа захтијевано од невладине организације да пошаље документе у којима се потврђује да су активности финансиране споља, списак је веома дугачак.
Ми смо усвојили сличан закон који ништа не забрањује, да нагласим ово, наш закон ништа не забрањује, нити ограничава или било кога затвара. Организације које су финансиране споља имају право бавити се својим активностима, укључујући и политичким активностима. Једина ствар коју ми желимо знати је ко прима новац и откуда новац долази. Понављам – овај закон није некаква наша иновација.
Зашто нам је данас то битно? Шта мислите колики је број руских невладиних организација данас у Европи? Имате ли неке идеје? “

Јорг Шоненборн: “Бојим се да немам те информације господине председниче.”
Владимир Путин: “Онда дајте да Вам кажем. Једна таква организација ради у Паризу, још једна у САД-у. И то је то. Постоје само две руске невладине организације које раде напољу – једна у САД-у и једна у Европи.
С друге стране 654 невладиних организација тренутачно делују у Русији, које су све финансиране, испоставља се, споља. 654 организација .. то је заиста велика мрежа широм државе. Током само задњих 4 месеци откако је нови закон усвојен, рачуни ових организација су се повећали за … што мислите, колико новца су примили? 28300000000 рубаља, то је готово 1 милијарде УСД.
Ове организације укључене су у унутрашње политичке активности. Зар не би наш народ требао бити информисан о томе ко добија тај новац ис којим циљем? Нагласио бих још једну ствар – и желим да знате ово, желим да народи Европе, укључујући Немачку, знају ово – нико овим организацијама не забрањује њихов рад. Само их тражимо да признају: “Да, уплетени смо у политичке активности и добијамо новац споља“. Јавност има право да зна ово.
Нема потребе страшити људе причајући о томе како се људе приводи, имовина заплијењује, мада је заплена имовине разуман потез уколико су ови људи прекршили законе. Неке административне санкције су предвиђене у овим ситуацијама, но сматрам како је све ово прихватљиво у цивилизираном друштву.
Погледајмо сада које све документе наша организација у САД-у мора приложити. Обратите пажњу на то ко тражи ове документе, ко је потписан на дну странице. Амерички Канцеларија против Шпијунаже. Не канцеларија државног адвоката, него антиспајвер канцеларију при Америчком Министарству Правосуђа. Ово је званични документ који је достављен у организацију. Такође погледајте списак питања која постављају. Ово је демократија? “
У ових неколико реченица руски председник одлично је објаснио стајалиште Москве које је у овом случају апсолутно правично. Нажалост, како је рекао и Путин, многи становници Европе једноставно нису упознати са чињеницом да Европа и САД имају готово 700 својих невладиних организација широм Русије док Русија има свега једну у Паризу и једну у САД-у.
Руски народ, као и сви народи, има право да зна ко финансира толике бројне невладине организације, ко подупире “пету колону” унутар Русије, јер када би знали – а захваљујући новом закону ускоро ће и знати – тешко да би се политички приклањали истима.
Занимљиво како и уз све милијарде долара које стижу из Европе и САД-а, “страни агенти” нису успели да дестабилизује ову администрацију и пољуљати подршку руског народа за исту. И поврх свега немачка канцеларка прозива Путина да “пружи прилику” невладиним организацијама?
Нема сумње како им је прилика и пружена и ако желе могу радити и даље, али уз транспарентну политику по питању финансирања. Питање је да ли им се у том случају уопште исплати деловати? Јер есенција невладиних организација је увек била приказивати њихово деловање као “аутентично”, домаће, народно, а заправо се ради о чистој издаји властитих националних интереса за интересе страних сила, тј искључиво за новац.

Нема коментара:

Постави коментар