Translate

четвртак, 11. април 2013.

Ројтерс: Јеремићево организовање расправе о Хашком трибуналу “потпаљивачко”

Vuk Jeremic - UN
(Танјуг)
Њујорк – Западне агенције поводом расправе о Хашком трибуналу у УН у први план истичу бојкот САД, Јордана и Канада.

Западне агенције су у први план извештаја о данашњој јавној дебати у седишту УН о раду међународних кривичних трибунала и њиховој улози у помирењу, истакле бојкот САД, Јордана и Канаде, због, како су оцениле те земље, “запаљивог” потеза председавајућег Генералне скупштине УН Вука Јеремића да организује овакав скуп.
Наводећи да је Јеремићев потез “потпаљивачки”, британска агенција Ројтерс пише да су “неке америчке дипломате приватно оптужиле српског дипломату да Генералну скупштину користи за промовисање сопствене каријере и своје земље”.
Ројтерс наводи да су се бојкоту САД придружиле Јордан и Канада, као и да “европске и друге западне земље виде скуп као слабо прикривен покушај напада на Међународни кривични суд за бившу Југославију, који Србија критикује”.
“Сједињене Америчке Државе се оштро супротстављају одлуци председавајућег Генералне скупштине да данас одржи једну неусаглашену, запаљиву тематску дебату о раду међународних кривичних трибунала и њиховој улози у помирењу, и нећемо учествовати њој”, рекла је портпаролка мисије САД у УН Ерин Пелтон.
“Верујемо да су ад хок међународни кривични трибунали и друге правосудне институције у Руанди, бившој Југославији, Сјера Леонео и Камбоџи, били кључни у окончању некажњавања, и да су помогли тим земљама да крену ка новој, позитивнијој будућности”, навела је Пелтон у саопштењу.
И америчка агенција АП указује на бојкот неких земаља и преноси оцену Пелтонове да је дебата “неизбалансирана и запаљива”.
АП наводи да састанку нису присуствовали ни представници међународних кривичних судова.
И француска агенција АФП приоритетно наводи да су САД бојкотовале скуп, уз оцену да је на њему председник Србије Томислав Николић “оштро напао међународне судове за ратне злочине”.
Француска агенција пише да критичари састанка сматрају да Николић представља “намеру Србије да скрене пажњу са своје улоге у ратовима на Балкану 90-их година”.

Нема коментара:

Постави коментар